Scaling Up Καλές Πρακτικές στην Αττικη: Πρόοδος Προγραμμάτων και Περιφερειακών Συνεργασιών

 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης Αττικής παρουσίασε σε συνεργάτες του έργου και σε ανοιχτό κοινό άνω των 120 ατόμων, 2 Καλές Πρακτικές που στοχεύουν στην μεγέθυνση των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Αττικής.  

Η 1η καλή πρακτική (ΚΠ) που παρουσίασε η κ. Αργυρώ Φαλαγγά εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠΑΝΕΚ, ήταν το πρόγραμμα «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας», το οποίο υποστηρίζει τις υπάρχουσες ΜμΕ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Η ΚΠ χρηματοδοτεί επίσης τις ΜμΕ για να επενδύσουν στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, της οργανωτικής δομής και της λειτουργίας τους, υιοθετώντας πιστοποιήσεις προϊόντων. www.antagonistikotita.gr/epanek/   

Η κα Βιδάλη παρουσίασε την εταιρεία «Θεοδωρίδης Α.Ε.», μια κορυφαία επιχείρηση στη χώρα που παράγει έπιπλα γραφείου & κουζίνας για περισσότερα από 50 χρόνια με εργατικό δυναμικό 50 εξειδικευμένων εργαζομένων. Τόνισε ότι η Εργαλειοθήκη βοήθησε την εταιρεία να εφαρμόσει το στρατηγικό της σχέδιο, να πιστοποιήσει πολλά προϊόντα σύμφωνα με τα πρότυπα EN, όπως και να δώσει προστιθέμενη αξία και αναγνώριση των τελικών προϊόντων τους. Επιπλέον, βοήθησε την εταιρεία να αγοράσει νέα οχήματα για να παρέχει γρήγορη και εξυπηρέτηση ακριβείας στους πελάτες της.  

Η κα Λούρου παρουσίασε την εταιρεία «TechniKal SA», μια από τις πιο προηγμένες εταιρείες στον τομέα των κατασκευών αλουμινίου και των αντίστοιχων αρχιτεκτονικών κατασκευών. Επιβεβαίωσε ότι με την οικονομική βοήθεια που έλαβε από την Εργαλειοθήκη, η εταιρεία μπόρεσε να αποκτήσει ένα μηχάνημα κοπής της Ιταλικής Εταιρείας Emmegi, καθώς και ένα αυτόματο και ένα ειδικό ηλεκτρονικό μηχάνημα. Ανέφερε επίσης τη σημασία της συμμετοχής στην Εργαλειοθήκη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας στην αγορά.  

 

Η 2η καλή πρακτική που παρουσίασε ο κ. Πέτρος Ποδάρας ήταν το Κέντρο Καινοτομίας Αττικής (ΚΕΚΠΑ), το οποίο είναι μια υποστηρικτική δομή με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Είναι το Κέντρο Καινοτομίας της Περιφέρειας και υπάγεται στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Το ΚΕΚΠΑ χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και υποστηρίζει την RIS3 της Αττικής. Το ΚΕΚΠΑ διαμορφώνει και παρακολουθεί επίσης την εκτέλεση της στρατηγικής RIS3. Ο κύριος στόχος του ΚΕΚΠΑ είναι να συνδέει εταιρείες και ακαδημαϊκούς, ενώ αντικείμενα του είναι κυρίως η διακυβέρνηση της RIS3 και οι Διαδικασίες Επιχειρηματικής Ανακάλυψης. Άλλες δραστηριότητες του είναι η δημιουργία υποδομών καινοτομίας, η υποστήριξη στην κατάρτιση ανθρώπινων πόρων, μαθητών και έρευνας, η διάδοση της καινοτομίας κ.λπ. Το προσωπικό του ΚΕΚΠΑ αποτελείται και από από 6 συμβούλους, ένα σε κάθε βασικό τομέα της καθημερινής εργασίας του Κέντρου www.innovationattica.gr/   

Ο Δρ. Καράμπεκιος ανέφερε πώς το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης που εκπροσωπεί συγκεντρώνει, διαχειρίζεται και χρησιμοποιεί δεδομένα για να συνεισφέρει στις περιφερειακές πολιτικές. Επικεντρώθηκε στην ομιλία του σε δύο σημαντικά θέματα: μετρήσεις και καινοτομία. Εξήγησε ότι χρησιμοποιούν μετρήσεις για να κατανοήσουν το οικοσύστημα ΕΤΑΚ της Περιφέρειας. Στο ΕΚΤ προσπαθούν να παρέχουν στατιστικά στοιχεία για να επηρεάσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα των στρατηγικών RIS3. Από την άλλη πλευρά, το ΕΚΤ παρέχει επίσης υπηρεσίες καινοτομίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.  

Στην ομιλία της, η Δρ. Τζορτζάτου εξήγησε πώς το οικοσύστημα του Δημόκριτου, στο οποίο βρίσκεται η μεγαλύτερη ερευνητική εγκατάσταση της Ελλάδας, συνεργάζεται με το KEKΠΑ στην ανάπτυξη του Smart Attica Hub, το οποίο στοχεύει στην παροχή υπηρεσιών προς όφελος των ΜμΕ της Αττικής. Η πλειονότητα των ΜτΕ στην Ελλάδα επικεντρώνεται σε τομείς ΤΠΕ, περιβάλλοντος, ενέργειας, αλυσίδας εφοδιασμού, πολιτισμού και τουρισμού.  

Μετά την παρουσίαση κάθε Καλής Πρακτικής, έγινε ένας κύκλος ερωτήσεων και απαντήσεων ανοικτός στους συμμετέχοντες για να αλληλεπιδράσουν με τους ομιλητές και τις ωφελούμενες εταιρείες.

Οι εταίροι του SCALE UP θα εργάζονται από τώρα έως τα μέσα του 2021 πάνω στα σχέδια δράσης τους που θα ξεκινήσουν από το 2022 και μετά, κατά τη 2η φάση του έργου.  

Το SCALEUP είναι μέρος του προγράμματος διαπεριφερειακής συνεργασίας INTERREG EUROPΕ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).