Το έργο Scale Up: “ΕΚΠΑ – Εφευρέτης της χρονιάς” 

Το ΠΤΑ Αττικής θα υλοποιήσει το Σχέδιο Δράσης του έργου Scale Up με τη συνεργασία του Κέντρου Αρχιμήδης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κεφαλαιοποιώντας τη φάση ανταλλαγής εμπειριών του έργου. Αυτό το Σχέδιο εγκρίθηκε από την Περιφερειακή Ομάδα Ενδιαφερομένων και τον διευθυντή του Κέντρου Καινοτομίας Αττικής ως αρμόδιος φορέας για την στρατηγική RIS3 εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

Η δράση «ΕΚΠΑ – Εφευρέτης της χρονιάς» στοχεύει στην:

  • Προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας μεταξύ των ερευνητών
  • Επιτάχυνση της διαδικασίας από εργαστήριο σε αγορά
  • Δημιουργία επιχειρηματικής συνείδησης

Είναι εμπνευσμένη από την καλή πρακτική Mowin Innovation Lab και έχει προσαρμοστεί στην ελληνική επιχειρηματική κουλτούρα και στο οικοσύστημα καινοτομίας της Αττικής. Τέλος, έχει συνδεθεί με το επιλεγμένο μέσο πολιτικής (ΠΕΠ 2014-2020).

Το σχέδιο δράσης θα υλοποιηθεί με βάση κυρίως την εμπειρία του Κέντρου Αρχιμήδης (υπεύθυνος οργανισμός υλοποίησης του). Ο Αρχιμήδης είναι το Κέντρο Ερευνητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όραμα του Αρχιμήδη είναι να υπηρετεί την κοινωνία όσον αφορά την τεχνολογία και τη γνώση. Το Κέντρο Αρχιμήδης στοχεύει στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος μέσω του οποίου το ανθρώπινο δυναμικό και άλλοι πόροι του Πανεπιστημίου θα διασυνδέονται με ανθρώπινους και άλλους πόρους εκτός του Πανεπιστημίου για την προώθηση της ανάπτυξης και της διάδοσης της γνώσης και της έρευνας. Το Κέντρο Αρχιμήδης αποτελείται από δύο συνδεόμενα γραφεία: το γραφείο μεταφοράς τεχνολογίας και τον επιχειρηματικό επιταχυντή.

Η ιδέα πίσω από το Σχέδιο Δράσης είναι να συνδέσει την ερευνητική κοινότητα με τη βιομηχανία καθοδηγώντας τις καλύτερες ιδέες της ερευνητικής κοινότητας από το εργαστήριο στην αγορά. Στόχος είναι η ανάπτυξη προϊόντων/υπηρεσιών που βασίζονται στην έρευνα και θα επωάζονται σε υφιστάμενες ή νέες εταιρείες (spin-off). Ο σύνδεσμος μεταξύ αυτής της δράσης και της Καλής Πρακτικής MoWiN είναι η πλήρης υιοθέτηση του μεθοδολογίας του γερμανικού μοντέλου, με τις ανάλογες προσαρμογές.

Τα βήματα – φάσεις για την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης είναι:

  1. 1η Φάση: Προετοιμασία πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων
  2. 2η Φάση: Υποβολή Συμμετοχών και Αξιολόγηση
  3. 3η Φάση: Προετοιμασία για το Τελικό Τεστ
  4. 4η Φάση: Τελική Αξιολόγηση και Ανάδειξη Νικητών

Θα παρακολουθείται από υπεύθυνη ομάδα παρακολούθησης και θα χρηματοδοτηθεί από τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του ΠΤΑ Αττικής για τις δράσεις του Κέντρου Καινοτομίας Αττικής (ICAR) από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020, www.innovationattica.gr.

Στόχος του Κέντρου Καινοτομίας είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την υποστήριξη της καινοτομίας και η ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω στρατηγικών συνεργειών. Σε συνεργασία με το περιφερειακό οικοσύστημα καινοτομίας και τη σχετική παραγωγή, μεταφορά και εκμετάλλευση παραγωγικής γνώσης και καινοτομίας, το Κέντρο Καινοτομίας Αττικής στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργειών και στην ανάπτυξη της συμπληρωματικότητας μεταξύ επιχειρήσεων και ιδρυμάτων - οργανισμών.