Η πρόκληση του Covid-19: Πώς το εταιρικό σχήμα του έργου Scale Up επαναπροσδιορίζει τη μεθοδολογία του για την υλοποίηση των επισκέψεων μελέτης
Οι επισκέψεις μελέτης αποτελούν κρίσιμο τμήμα της διαδικασίας ανταλλαγής εμπειριών για οποιοδήποτε Interreg project. Σε τελική ανάλυση, το Interreg δημιουργήθηκε για να διευκολύνει την εύρεση λύσεων σε κοινά προβλήματα που μοιράζονται οι περιφέρειες σε όλη την Ευρώπη. Αυτό γίνεται μέσω της ανταλλαγής και της εκμάθησης των καλών πρακτικών που εφαρμόζονται σε διάφορες περιοχές που αποτελούν μέρος ενός εταιρικού σχήματος έργου. Το Scale Up project δεν διαφέρει λοιπόν σε αυτό, καθώς το εταιρικό σχήμα στοχεύει στη βελτίωση των εργαλείων (ή μέσων) πολιτικής που υποστηρίζουν την ικανότητα των ΜμΕ να αναπτύσσονται στις εθνικές και διεθνείς αγορές. Για το λόγο αυτό, το πρώτο έτος υλοποίησης του έργου περιστράφηκε σε μεγάλο βαθμό γύρω από τη διαδικασία ανταλλαγής εμπειριών που παρέχεται σε πρώτο επίπεδο μέσω των πληροφοριών που προκύπτουν και καταγράφονται σε επισκέψεις μελέτης. Δυστυχώς, η πανδημία του Covid-19 επηρέασε αυτήν την πτυχή του έργου λόγω των περιορισμών και των απαγορεύσεων σε ότι αφορά στα ταξίδια των εταίρων. Μετά από μερικούς μήνες προεργασίας, το εταιρικό σχήμα του έργου εκπόνησε μια αναθεωρημένη μεθοδολογία των online Επισκέψεων Εργασίας. Αυτή η μεθοδολογία τράβηξε την προσοχή των στελεχών του προγράμματος Interreg Europe και σύντομα αναγνωρίστηκε ως μια καλή πρακτική που και άλλα έργα του ίδιου προγράμματος μπορούν να αξιοποιήσουν, στην προσπάθεια προσαρμογής στη νέα κανονικότητα που προκάλεσε η πανδημία.
Η αναγκαιότητα είναι η μητέρα της εφευρετικότητας
Η πανδημία και το επακόλουθο κλείσιμο των συνόρων οδήγησαν το εταιρικό σχήμα του έργου Scale Up στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα . πώς θα αξιολογήσουμε τις δυνατότητες μάθησης και μεταφοράς μιας καλής πρακτικής, εάν δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια επίσκεψη μελέτης με φυσική παρουσία στην περιοχή που την εφαρμόζει; Δεδομένου ότι η τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση απαιτεί οι περισσότερες εργασίες, αν όχι όλες, να γίνονται διαδικτυακά, γιατί λοιπόν να μην πραγματοποιήσουμε διαδικτυακές επισκέψεις μελέτης; Με την παραδοχή ότι οι αυτές δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πλήρως το αρχικό πρόγραμμα εργασίας του έργου, θεωρήθηκαν ως εναλλακτική μέθοδος για την απόκτηση πρόσθετων πληροφοριών από τον εκάστοτε εταίρο φιλοξενίας (καθώς διάφοροι συνεργάτες του φιλοξενούντα εταίρου παρουσιάζουν τις καλές πρακτικές της περιοχής τους).
Μαθαίνοντας από το σπίτι
Η διαδικτυακή μεθοδολογία επίσκεψης μελέτης του έργου που περιλαμβάνει 5 βήματα αναγνωρίστηκε από το πρόγραμμα Interreg Europe ως μια καλή πρακτική. Το πρώτο βήμα απαιτούσε από τους τοπικούς συνεργάτες που προετοιμάζουν μια επίσκεψη μελέτης να συγκεντρώσουν πρόσθετες πληροφορίες για καθεμία από τις 3 καλές πρακτικές που παρουσιάστηκαν από κάθε εταίρο στο έργο. Οι πληροφορίες αυτές μπορούσαν να αποτελούν οποιοδήποτε είδος υλικού που κυμαίνεται από τεχνικές εκθέσεις, φυλλάδια, βίντεο ή βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τον κάτοχο της κάθε καλής πρακτικής.
Μόλις λοιπόν ληφθούν από κάθε αρμόδιο οι πρόσθετες αυτές πληροφορίες και το υλικό, οι υπόλοιποι εταίροι του έργου θα μελετήσουν και θα αναλύσουν σε βάθος τις πληροφορίες αυτές μαζί με την ομάδα των εμπλεκομένων τους στο έργο (ΠΟΕ). Η βασική ιδέα είναι να αξιολογηθεί η δυνατότητα μεταφοράς της κάθε καλής πρακτικής στις περιοχές των εταίρων. Επιπλέον ερωτήσεις μπορεί να προκύψουν σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας που θα απευθύνονται στον εκάστοτε φιλοξενούντα εταίρο και στους κατόχους των συγκεκριμένων καλών πρακτικών. Αυτό οδηγεί στο τρίτο στάδιο της διαδικασίας, όπου διευκρινίσεις σχετικά με τις ερωτήσεις θα παρέχονται από τον εκάστοτε εταίρο, μετά από διαβούλευση με τους κατόχους των καλών πρακτικών. Αυτές οι απαντήσεις θα αναλυθούν και θα αξιολογηθούν από την υπόλοιπη κοινοπραξία μαζί με τις αντίστοιχες περιφερειακές ομάδες εμπλεκομένων.
Με την ολοκλήρωση των προηγούμενων φάσεων και όταν το εταιρικό σχήμα του έργου έχει ήδη συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες σχετικά με τις καλές πρακτικές από τους φιλοξενούντες εταίρους, αυτοί οργανώνουν εν συνεχεία μια διαδικτυακή συνάντηση. Η διαδικασία προβλέπεται να αποτελείται από μια διαδραστική συνεδρία με μέγιστη διάρκεια 2 ωρών. Η διαδικτυακή συνάντηση ακολουθείται από την τελική φάση της μεθοδολογίας, που απαιτεί από τους εταίρους να συντάξουν μια ανάλυση SWOT και μια τελική αξιολογική επισκόπηση όλων των καλών πρακτικών που παρουσιάστηκαν. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για να επιτευχθεί η τελική επιλογή των καλών πρακτικών που θα συμπεριληφθούν στα Σχέδια Δράσης κάθε εταίρου, προκειμένου να βελτιωθεί το εργαλείο (μέσο) πολιτικής τους.
Για να δείτε τη διαδικτυακή μεθοδολογία επίσκεψης μελέτης, κάντε κλικ here.