και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή μεταρρύθμιση της Ελληνικής Βιομηχανίας» υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την ανάπτυξη μίας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής και μίας κατάλληλης Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα – Industry 4.0

Η Ελλάδα και η περιφέρεια Αττικής, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρώπης, οδεύουν προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, έχοντας χάσει, ωστόσο, σημεία της 3ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η 3η Βιομηχανική Επανάσταση έφερε την άνοδο της ηλεκτρονικής, των τηλεπικοινωνιών και των υπολογιστών. Μέσω τω νέων τεχνολογιών, η 3η Βιομηχανική Επανάσταση άνοιξε τις πόρτες στις διαστημικές αποστολές, στην έρευνα και τη βιοτεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διέθετε ποτέ ισχυρή βιομηχανία, η δύναμη της Ελληνικής οικονομίας ήταν πάντα ο τουρισμός και η μεταποίηση. Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση είχε ισχυρό αντίκτυπο στην Ελλάδα και ειδικά στον κλάδο των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εστιάζει τώρα στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ειδικότερα δε στις αποκαλούμενες αλυσίδες αξίας, αλλά πολύ πιο σημαντικά ζητήματα άπτονται της τεχνητής νοημοσύνης. Για το λόγο αυτό παρατηρούμε ότι ουσιαστική στήριξη από την Ευρώπη θα έχουν τα σχετιζόμενα με την τεχνητή νοημοσύνη και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.   

Η Περιφέρεια Αττικής έχει κατά συνέπεια την υποχρέωση να επιταχύνει, ώστε, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με την προϋπόθεση του ουδέτερου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο αφορά στους δημόσιους φορείς, η περιφέρεια να μη χάσει την ευκαιρία όπως συνέβη και με την 3η Βιομηχανική Επανάσταση.

Αυτή είναι μία ευκαιρία που και η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον αναγνωρίζει ότι υφίσταται. Με τον συνεχιζόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ασίας και Αμερικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στηρίξει τη βιομηχανία της, και οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί υποδηλώνουν ότι και εμείς θα πρέπει να στηρίξουμε την περιφερειακή βιομηχανία.

Η περιφέρεια Αττικής και η Ελλάδα θα πρέπει να επωφεληθούν από την ευκαιρία αυτή και να βηματίσουν σε συγχρονισμό με την Ευρώπη. Η πολιτική ηγεσία πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη.

 

Η περιφέρεια Αττικής ως αρμόδια για την υλοποίηση των ΠΕΠ 2014-2020 και 2021-2027 συμμετέχει σε εργαστήρια, εκδηλώσεις και συνέδρια σχετικά με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τις αναμενόμενες προσδοκίες των επιχειρήσεων (κυρίως στον τομέα της βιομηχανίας) για τη μεγέθυνση. Ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής κος Σ. Νικολαρόπουλος καταβάλει ιδιαίτερες προσπάθειες και διαθέτει ανθρώπινους πόρους για τη στήριξη των κλάδων μεγέθυνσης της περιφέρειας, των start-ups και των ΜμΕ.

Το κύριο πρόγραμμα στήριξης των ΜμΕ για μεγέθυνση είναι το Innovation Center of Attica (Κέντρο Καινοτομίας της Περιφέρειας Αττικής, ΚΕ.Κ.Π.Α.) μέσω των δράσεων του οποίου, παρέχεται στήριξη σε ΜμΕ με μία ποικιλία δράσεων και επιχορηγήσεων. Ο στρατηγικός στόχος είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη στήριξη της καινοτομίας και η τόνωση της εξωστρέφειας μέσω στρατηγικών συνεργειών. Το ΠΤΑ της περιφέρειας Αττικής συνεργάζεται επίσης με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Αττικής και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών για τη χρηματοδότηση της συμμετοχής ΜμΕ σε συναντήσεις Β2Β, συνέδρια και διεθνείς εκθέσεις, όπως επίσης και των start-ups κυρίως των νέων τεχνολογιών.