North-East Local Energy Board Meeting

The second meeting of the North-East Local Energy Board (North-East LEB) took place in Piatra Neamţ and was organized within the ENERSELVES project and aimed at presenting good practices promoted by partners in Extremadura and South Sweden as well as discussing the preliminary results of the Self-Assessment Report on Renewable Energy Sources from the North-East Region.  

În data de 14 noiembrie 2017, la Piatra Neamț, a avut loc cea de-a doua reuniune a Grupului Local pentru Energie Durabilă Nord-Est (GLE Nord-Est). Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului ENERSELVES și a vizat prezentarea bunelor practici promovate de partenerii din regiunile Extremadura și Suedia de Sud, precum și discutarea rezultatelor preliminare ale Raportului de auto-evaluare a surselor regenerabile de energie din Regiunea Nord-Est.

De asemenea, membrii GLE Nord-Est au fost consultați cu privire la conținutul programul de consolidare a capacității actorilor locali pentru planificare strategică în energie durabilă, program ce va fi implementat în cadrul proiectului transnațional EMPOWERING, pe care ADR Nord-Est îl implementează în calitate de partener. GLE Nord-Est, creat în cadrul EMPOWERING, a fost integrat în grupul părților interesate al proiectului ENERSELVES, iar întâlnirea din 14 noiembrie 2017 a fost prima acțiune ce a vizat identificarea sinergiilor dintre cele două proiecte și unul din primii pași prin care ADR Nord-Est încearcă transformarea GLE Nord-Est într-un nucleu de acțiune si cunoștințe, în Regiunea Nord-Est, în domeniul energiei durabile.

Participanții s-au arătat interesați de exemplele vizitate de delegațiile Regiunii Nord-Est în Spania și Suedia, iar discuțiile au vizat în principal rentabilitatea economică pentru investițiile în surse regenerabile de energie (SRE) integrate pentru consumul clădirilor. Raportul de auto-evaluare a surselor regenerabile de energie din Regiunea Nord-Est va include date și informații despre situația SRE pentru auto-consumul clădirilor. S-a constatat ca cele 7 regiuni partenere în proiectul ENERSELVES au nevoi similare în ceea ce privește evoluția și adoptarea SRE, însă practica, reglementările și angajamentele sunt diferite. Astfel, se dorește o mai bună cunoaștere a situației actuale și identificarea și împărtășirea soluțiilor pentru îmbunătățirea politicilor vizate – în cadrul proiectului ENERSELVES, instrumentul de politică vizat este Axa Prioritară 3 din Programul Operațional Regional 2014-2020. Concluziile discuțiilor pe baza raportului preliminar au fost:

  • Cele mai pretabile tehnologii de producere a energiei din surse regenerabile în Regiunea Nord-Est sunt microhidrocentralele, instalațiile de biomasă și turbinele eoliene. În acest scop au fost realizate și analizele SWOT pe fiecare tip de tehnologie în parte
  • Informațiile relevante și necesare derulării unei analize cât mai profunde, care să aibă la bază și consumurile energetice din surse regenerabile sunt, în mare măsură, confidențiale, iar producătorii, furnizorii și distribuitorii de energie, sunt reticenți în a le comunica
  • Puterea instalată pentru capacitățile de producere a energiei din SRE nu reflecta și producția efectivă de energie în aceste unități
  • Informațiile accesibile oferă o imagine a potențialului de producere a energiei în Regiunea Nord-Est, inclusiv cu evidențierea surselor de energie.

Programul de consolidare a capacității actorilor locali pentru planificare strategică în energie durabilă are drept scop sprijinirea personalului din primăriile din Regiunea Nord-Est în elaborarea, implementarea și monitorizarea Planurilor de Acțiune în Energie Durabilă (PAED/PAEDC) în contextul inițiativei europene Convenția Primarilor pentru Climă și Energie (Covenant of Mayors – CoM).